ze smakiem
25 min
10 osoby
296 kcal / 1 porcja
5

Jabłkowe ciasto z orzechami i pomarańczą

Co potrzebujemy?

Ciasto (okrągła blacha o średnicy 21 cm):
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 200 gramów masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 sztuki jabłka
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 50 gramów orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
  • 0,5 tabliczki czekolady mlecznej
  • 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 0,5 opakowania śmietanki 30% (100 ml)

Przepis niegdyś powstał na potrzeby konkursu Goplany, ale stwierdziłam, że podzielę się nim z Wami, bo ciasto jest fajnie wilgotne, a dzięki orzechom i wkrojonym w środek jabłkom wpisuje się w klimat jesienno-zimowy :D

Do dzieła!

Jajka (2 sztuki) ubij z cukrem (0,5 szklanki).

1

Dodaj roztopione i ostudzone masło (200 gramów) oraz sok z pomarańczy (z 1 sztuki). Wszystko zmiksuj.

2

Dosyp mąkę (2 szklanki) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Wymieszaj, tak by ciasto nie miało grudek.

3

Jabłka (2 sztuki) obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dorzuć do masy razem z orzechami włoskimi (100 gramów). Delikatnie wymieszaj.

4

Ciasto przelej do okrągłej formy o średnicy 21 cm. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 40 minut.

5

Czekolady: mleczną i gorzką (po 0,5 tabliczki) podziel na kostki. Wrzuć do garnuszka i zalej je śmietanką 30% (0,5 opakowania). Naczynie postaw na małym ogniu i poczekaj, aż czekolady się stopią. Pozostaw chwilę na ogniu, aż polewa lekko zgęstnieje. Mieszaj od czasu do czasu, by się nie przypaliły.

6

Gotową polewę wylej na upieczone i przestudzone ciasto. Wierzch udekoruj kilkoma orzechami włoskimi, plasterkami pomarańczy i galaretkami w czekoladzie lub cukierkami.

7