Jabłkowe ciasto z orzechami i pomarańczą
Co potrzebujemy?
Ciasto (okrągła blacha o średnicy 21 cm):
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 200 gramów masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 sztuki jabłka
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 50 gramów orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- 0,5 tabliczki czekolady mlecznej
- 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej
- 0,5 opakowania śmietanki 30% (100 ml)
Przepis niegdyś powstał na potrzeby konkursu Goplany, ale stwierdziłam, że podzielę się nim z Wami, bo ciasto jest fajnie wilgotne, a dzięki orzechom i wkrojonym w środek jabłkom wpisuje się w klimat jesienno-zimowy :D
Do dzieła!
Jajka (2 sztuki) ubij z cukrem (0,5 szklanki).
Dodaj roztopione i ostudzone masło (200 gramów) oraz sok z pomarańczy (z 1 sztuki). Wszystko zmiksuj.
Dosyp mąkę (2 szklanki) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Wymieszaj, tak by ciasto nie miało grudek.
Jabłka (2 sztuki) obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dorzuć do masy razem z orzechami włoskimi (100 gramów). Delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej do okrągłej formy o średnicy 21 cm. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 40 minut.
Czekolady: mleczną i gorzką (po 0,5 tabliczki) podziel na kostki. Wrzuć do garnuszka i zalej je śmietanką 30% (0,5 opakowania). Naczynie postaw na małym ogniu i poczekaj, aż czekolady się stopią. Pozostaw chwilę na ogniu, aż polewa lekko zgęstnieje. Mieszaj od czasu do czasu, by się nie przypaliły.
Gotową polewę wylej na upieczone i przestudzone ciasto. Wierzch udekoruj kilkoma orzechami włoskimi, plasterkami pomarańczy i galaretkami w czekoladzie lub cukierkami.