ze smakiem
20 min
3 osoby
142 kcal / 1 porcja
5

Gulasz warzywny z soczewicą

Co potrzebujemy?

  • 2 plastry dyni piżmowej
  • 1/3 sztuki cukinii
  • 0,5 sztuki papryki czerwonej
  • 1 sztuka cebuli
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/3 szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki czarnuszki
Dodatkowo:
  • 2 woreczki ryżu

Czerwoną soczewicę lubię nie tylko za bogactwo witamin i mikroelementów, ale także - a może przede wszystkim - za walory smakowe. Choć jej aromat nie należy do najbardziej uniwersalnych, to łatwo można ją wpleść w przeróżne dania.

Myślę, że ten wege gulasz ma szansę zasmakować wszystkim miłośnikom warzyw na ciepło :) jest trochę jesienny, bo miękką dynię, wyrazistą paprykę i delikatną cukinię wręcz oplata sos pomidorowy, tworząc spójną całość. 

Koniecznie spróbujcie go z czarnuszką! Jest nie tylko bardzo zdrowa, ale też niesamowicie smaczna. W wielu daniach to taka kropka nad "i" :)

Miłośnikom pikantnych doznań polecam dodać do sosu papryczkę chilli - będzie się świetnie komponować. 

Gulasz warzywny z soczewicą

Do dzieła!

Dynię (2 plastry) oraz cukinię (1/3 sztuki) obierz ze skórki i pokrój w niedużą kostkę. Paprykę (0,5 sztuki) również skrój na kawałki. Cebulę (1 sztuka) posiekaj i wrzuć na rozgrzane masło (1 łyżka). Poczekaj aż się zeszklij, dorzuć przygotowane wcześniej warzywa. Smaż około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

1

Do warzyw dorzuć suchą soczewicę (1/3 szklanki). Wszystko dobrze wymieszaj i zalej pomidorami w puszce (1 opakowanie). Dopraw cukrem (1 łyżka), papryką wędzoną, oregano (po 1 łyżeczce) oraz solą i pieprzem (wedle uznania). Pozostaw na ogniu jeszcze 10 minut. Podawaj z ugotowanym ryżem lub kaszą. Wierzch każdej porcji posyp czarnuszką.

2

Inne dania z soczewicą znajdziesz tu i tu :)