Gulasz warzywny z soczewicą
Co potrzebujemy?
- 2 plastry dyni piżmowej
- 1/3 sztuki cukinii
- 0,5 sztuki papryki czerwonej
- 1 sztuka cebuli
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1/3 szklanki soczewicy czerwonej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki czarnuszki
Dodatkowo:
- 2 woreczki ryżu
Czerwoną soczewicę lubię nie tylko za bogactwo witamin i mikroelementów, ale także - a może przede wszystkim - za walory smakowe. Choć jej aromat nie należy do najbardziej uniwersalnych, to łatwo można ją wpleść w przeróżne dania.
Myślę, że ten wege gulasz ma szansę zasmakować wszystkim miłośnikom warzyw na ciepło :) jest trochę jesienny, bo miękką dynię, wyrazistą paprykę i delikatną cukinię wręcz oplata sos pomidorowy, tworząc spójną całość.
Koniecznie spróbujcie go z czarnuszką! Jest nie tylko bardzo zdrowa, ale też niesamowicie smaczna. W wielu daniach to taka kropka nad "i" :)
Miłośnikom pikantnych doznań polecam dodać do sosu papryczkę chilli - będzie się świetnie komponować.
Do dzieła!
Dynię (2 plastry) oraz cukinię (1/3 sztuki) obierz ze skórki i pokrój w niedużą kostkę. Paprykę (0,5 sztuki) również skrój na kawałki. Cebulę (1 sztuka) posiekaj i wrzuć na rozgrzane masło (1 łyżka). Poczekaj aż się zeszklij, dorzuć przygotowane wcześniej warzywa. Smaż około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Do warzyw dorzuć suchą soczewicę (1/3 szklanki). Wszystko dobrze wymieszaj i zalej pomidorami w puszce (1 opakowanie). Dopraw cukrem (1 łyżka), papryką wędzoną, oregano (po 1 łyżeczce) oraz solą i pieprzem (wedle uznania). Pozostaw na ogniu jeszcze 10 minut. Podawaj z ugotowanym ryżem lub kaszą. Wierzch każdej porcji posyp czarnuszką.