Gruszkowe placuszki z syropem klonowym
Co potrzebujemy?
Placuszki (7 sztuk):
- 4 gruszki
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
- syrop klonowy lub miód
Delikatne, rozpadające się w ustach naleśniki z gruszki to mój ostatni hit. Uwielbiam zajadać je z cukrem pudrem, syropem klonowym lub miodem.
Sezon na te owoce na szczęście trwa niemalże cały rok, więc myślę, że jeszcze niejednokrotnie będę modyfikowała ten przepis. Dodanie pojedynczego składnika zupełnie może odmienić smak tych placuszków :)
Miłośnikom korzennych aromatów polecam dorzucić do ciasta nieco cynamonu - jesienne uniesienie gwarantowane! ;)
Do dzieła!
Gruszki (4 sztuki) obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o bardzo małych oczkach.
W misce roztrzep jajko z cukrem (1 łyżeczka). Dodaj do nich wcześniej starte gruszki oraz mąkę (4 łyżki). Wszystko delikatnie wymieszaj, do połączenia składników.
Placuszki kładź łyżką na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smaż po kilka minut z obu stron, tak by gruszkowe naleśniki się zarumieniły.
Podawaj z syropem klonowym, miodem lub cukrem pudrem.