Grillowane szparagi w boczku
Co potrzebujemy?
- 8 szparagów zielonych
- 8 plastrów boczku wędzonego
- 1 łyżka tartego sera mozzarella (ewentualnie)
Sos:
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek
- odrobina soku z limonki
- sól, pieprz
Sezon grillowy trwa w najlepsze, więc przychodzę do Was z szybkim pomysłem na smaczną przekąskę. Testowałam ją już kilkukrotnie i zawsze świetnie się sprawdza - nawet w gronie tych, którzy nie szaleją za szparagami.
Przygotowanie tej przystawki zajmie Ci dosłownie chwilę. Całość jest chrupiąca i aromatyczna, a dressing z musztardy francuskiej podkręca smak szparagów i fajnie współgra ze zgrillowanym boczkiem.
Do dzieła!
Szparagi umyj i odetnij twarde końcówki. Plasterkiem wędzonego boczku owijaj każdy szparag. Grilluj przez około 20 minut na każdej stronie, aż boczek się wytopi i zarumieni.
Możesz też przygotować je w piekarniku, będą równie smaczne :)
W miseczce przygotuj sos. Połącz musztardę (1 łyżka) z miodem (1 łyżeczka) i oliwą z oliwek (0,5 łyżeczki). Dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki.
Całość możesz podać z tartym serem mozzarella.