Gofry owsiane
Co potrzebujemy?
Gofry (4 sztuki):
- 2 jajka
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- ulubione owoce, bita śmietana lub cukier puder
Te gofry to świetna propozycja na śniadanie! Są niesamowicie pożywne (zjedzenie jednego placuszka już porządnie napełniło mój żołądek ;) ), a zawarte w nich płatki owsiane dodają energii i siły na cały dzień. Nie są bardzo słodkie, dlatego bez wyrzutów sumienia można podawać je z cukrem pudrem, a nawet bitą śmietaną.
Do ciasta możesz też dodać ulubione orzechy i żurawinę suszoną - gofry staną się jeszcze bardziej treściwe.
Ja tego ranka postanowiłam zaserwować je na wypasie! ;) skusiłam się na bitą śmietanę, dżem pożeczkowy i banana.
Czy można lepiej zacząć poranek niż właśnie takim słodkim akcentem? :)
Do dzieła!
Jajka (2 sztuki) dobrze roztrzep z cukrem (1 łyżka) i proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka). Dodaj płatki owsiane (1 szklanka) i mleko (0,5 szklanki). Na koniec dosyp mąkę (1 szklanka). Wszystko dokładnie wymieszaj, tak by powstała jednolita masa.
Gotową masę przekładaj do nagrzanej gofrownicy. Placuszki piecz przez około 10 minut, aż się zarumienią. Podawaj z ulubionymi owocami, cukrem pudrem albo bitą śmietaną lub dżem.