Gęsta zupa z czerwoną soczewicą
Co potrzebujemy?
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 0,5 szklanki soczewicy czerwonej
- 2 szklanki bulionu
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki czerwonej fasoli konserwowej
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki sera mozzarella tartego
- curry, papryka słodka (po 1 łyżeczce)
- sól, pieprz, cukier
Na obiad lubię podawać gęste zupy, które mają w sobie to coś, co zaspokoi apetyt mojego męża ;) ta z dzisiejszego przepisu, oprócz bycia niesamowicie pożywną i sycącą, posiada wiele zalet.
Przede wszystkim jest zdrowa - to dzięki soczewicy, która jest bogata nie tylko w białko, ale także w mnóstwo cennych wartości odżywczych, takich jak potas czy błonnik! Oprócz tego nie ma wiele kalorii, więc jeśli jesteś na diecie, to coś dla Ciebie.
Taka zupa równie dobrze będzie smakować podana na ostro - z papryczką chilli i dużą ilością pieprzu.
Do dzieła!
Na roztopionym maśle (1 łyżka) chwilę podsmaż pomidory (1 puszka). Zalej je częścią przygotowanego bulionu (1,5 szklanki), a następnie dodaj soczewicę (0,5 szklanki). Gotuj około 15 minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie, gdy soczewica zmięknie, dopraw zupę solą, pieprzem i cukrem, a także curry i papryką słodką. Dolej resztę bulionu (0,5 szklanki) i wymieszaj. Do całości dodaj kukurydzę i czerwoną fasolę (po 3 łyżki). Podawaj z tartym serem mozzarella posypanym na wierzchu.