Dyniowy krem z pomidorami
Co potrzebujemy?
Zupa:
- 0,5 sztuki dyni piżmowej
- 0,5 puszki pomidorów krojonych
- 1 sztuka cebuli szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 2 sztuki ziemniaka
- 3 plasterki szynki parmeńskiej lub boczku wędzonego
- sól
Ta część jesieni, w której nieustannie pada deszcz i wieje zimny wiatr, kojarzy mi się z długimi wieczorami w domu, kocem i gorącą herbatą. Jednak nie zawsze jest tak dobrze i niekiedy po prostu musimy wytknąć swój nos na zewnątrz. W takim nieprzyjemnym dniu, gdy wracam zmarznięta, zmoknięta i głodna, ratują mnie zupy-kremy. Uwielbiam je za to, że sycą, rozgrzewają i są niezwykle szybkie w przygotowaniu!
Połączenie dyni i pomidorów jest mi znane od dawna i wcale nie kojarzy się z szarugą za oknem. Wręcz przeciwnie - przywołuje na myśl włoskie wakacje. Może dlatego tak lubię wracać do tego smaku? :)
Ta propozycja będzie fajna dla wszystkich, którzy nie przepadają za dynią solo. W takim zestawieniu jej lekko mdły smak zanika.
Jeśli potrzebujesz mocnej rozgrzewki, dodaj nieco startego imbiru - będzie smacznym uzupełnieniem :)
Do dzieła!
Cebulę (1 sztuka) i czosnek (1 ząbek) zeszklij na maśle (2 łyżki). Dorzuć obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę dynię (0,5 sztuki). Podsmaż około 10 minut, mieszając co jakiś czas.
Do warzyw dodaj pomidory (0,5 puszki). Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj i pozostaw na ogniu jeszcze 5 minut.
Wszystko zalej wodą (2 szklanki). Gotuj przez 15-20 minut, aż dynia będzie miękka.
Ziemniaki (2 sztuki) obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Dopraw solą. Wyłóż je na blachę razem z szynką (3 plastry). Ziemniaki piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku, przez 12 minut, a szynkę wyjmij po 7 minutach.
Gotową zupę zblenduj na gładko, w razie potrzeby dolej wodę i dopraw do smaku wedle uznania :) na każdą porcję wyłóż upieczone ziemniaki i po plasterku szynki.
Masz ochotę na inną zupę? Może na krem z batatów albo gęstą zupę z soczewicą? :)