ze smakiem
15 min
3 osoby
215 kcal / 1 porcja
5

Dyniowy krem z pomidorami

Co potrzebujemy?

Zupa:
  • 0,5 sztuki dyni piżmowej
  • 0,5 puszki pomidorów krojonych
  • 1 sztuka cebuli szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • 2 sztuki ziemniaka
  • 3 plasterki szynki parmeńskiej lub boczku wędzonego
  • sól

Ta część jesieni, w której nieustannie pada deszcz i wieje zimny wiatr, kojarzy mi się z długimi wieczorami w domu, kocem i gorącą herbatą. Jednak nie zawsze jest tak dobrze i niekiedy po prostu musimy wytknąć swój nos na zewnątrz. W takim nieprzyjemnym dniu, gdy wracam zmarznięta, zmoknięta i głodna, ratują mnie zupy-kremy. Uwielbiam je za to, że sycą, rozgrzewają i są niezwykle szybkie w przygotowaniu! 

Połączenie dyni i pomidorów jest mi znane od dawna i wcale nie kojarzy się z szarugą za oknem. Wręcz przeciwnie - przywołuje na myśl włoskie wakacje. Może dlatego tak lubię wracać do tego smaku? :) 

Ta propozycja będzie fajna dla wszystkich, którzy nie przepadają za dynią solo. W takim zestawieniu jej lekko mdły smak zanika. 

Jeśli potrzebujesz mocnej rozgrzewki, dodaj nieco startego imbiru - będzie smacznym uzupełnieniem :) 

Dyniowy krem z pomidorami

Do dzieła!

Cebulę (1 sztuka) i czosnek (1 ząbek) zeszklij na maśle (2 łyżki). Dorzuć obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę dynię (0,5 sztuki). Podsmaż około 10 minut, mieszając co jakiś czas.

1

Do warzyw dodaj pomidory (0,5 puszki). Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj i pozostaw na ogniu jeszcze 5 minut.

2

Wszystko zalej wodą (2 szklanki). Gotuj przez 15-20 minut, aż dynia będzie miękka.

3

Ziemniaki (2 sztuki) obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Dopraw solą. Wyłóż je na blachę razem z szynką (3 plastry). Ziemniaki piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku, przez 12 minut, a szynkę wyjmij po 7 minutach.

4

Gotową zupę zblenduj na gładko, w razie potrzeby dolej wodę i dopraw do smaku wedle uznania :) na każdą porcję wyłóż upieczone ziemniaki i po plasterku szynki.

5

Masz ochotę na inną zupę? Może na krem z batatów albo gęstą zupę z soczewicą? :)