Drożdżówki z wiśniami i kruszonką
Co potrzebujemy?
Drożdżówki (10 sztuk):
- 3 szklanki mąki + 1 łyżka
- 3/4 szklanki mleka letniego + 1/4 szklanki
- 15 gramów drożdży
- 0,5 szklanki cukru
- 2 żółtka + białka (osobno)
- 3 łyżki masła (około 60 gramów)
Kruszonka:
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła (około 40 gramów)
Dodatkowo:
- 200-250 gramów wiśni wydrylowanych (mrożonych lub świeżych)
Kiedyś zrobienie smacznego domowego ciasta drożdżowego przerastało mnie. Zawsze wychodziło albo za twarde, albo za suche, albo w ogóle nie wyrosło. Z czasem, gdy zaczęłam więcej kombinować cukierniczo, okazało się, że niekiedy wystarczy odrobina cierpliwości i wytrwałości :) parę prób zakończonych fiaskiem nie poszły na nic. Teraz uwielbiam robić swoje drożdżówki, chałki i inne drożdżowe wypieki. Najlepiej smakują zjedzone tego samego dnia (jeszcze ciepłe!), ale trzymają świeżość tak przez dwa, trzy dni.
Nie widzieć dlaczego wiśnie mocno kojarzą mi się z jesienią, choć przecież sezon na nie przypada dużo wcześniej. Chyba te kruche tarty, z których wylewa się gorące wiśniowe nadzienie, najlepiej smakują, gdy za oknem plucha :) dziś jednak nie o tartach, a o drożdżówkach. Krótko mówiąc, są pyszne! Pięknie wyrastają, są miękkie w środku, a skórka lekko chrupie. Do tego klasyczna kruszonka i duże kawałki wiśni. Pyyyyycha!
Do dzieła!
W małej ilości letniego mleka (1/4 szklanki) rozpuść drożdże (15 gramów). Dodaj trochę mąki (1 łyżka) i wymieszaj. Zaczyn zostaw na 15-25 minut, aż lekko wyrośnie.
Masło (3 łyżki) rozpuść.
Mąkę (3 szklanki) wymieszaj z cukrem (0,5 szklanki), żółtkami (2 sztuki), zaczynem i roztopionym masłem. Wyrób na gładką masę. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące.
Wyrobione ciasto przykryj materiałową szmatką i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę do dwóch, aż podwoi swoją objętość.
Z ciasta formuj małe kulki, następnie rozgnieć je na płaskie placuszki. Ułóż po kilka wiśni i zawiń całość. Jeśli będą lepić Ci się ręce, przed każdą nową porcją ciasta zmocz je, będzie łatwiej :)
Aby przygotować kruszonkę, połącz mąkę (4 łyżki), cukier (3 łyżki) i masło (2 łyżki), tak aby powstały małe okruchy ciasta.
Zawinięte bułeczki kładź na blasze. Każdą wysmaruj roztrzepanym białkiem i posyp kruszonką. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 35 minut (aż drożdżówki się zarumienią). Smacznego! :)