ze smakiem
15 min
2 osoby
305 kcal / 1 porcja
5

Dorsz w sosie bazyliowym

Co potrzebujemy?

Ryba:
  • 300 gramów polędwicy z dorsza
  • sól, pieprz
Sos:
  • garść bazylii świeżej (około 25-30 listków)
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • sól
Dodatkowo:
  • puree ziemniaczane
  • pieczony kalafior

Lubię obiady, które prawie robią się same :) do takiej kategorii należy ryba z dzisiejszego przepisu. Jest bardzo delikatna, a bazyliowy sos dodaje jej orzeźwienia. 

Możesz podawać ją z ryżem, jeść solo lub, tak jak ja, dorzucić jej towarzystwo - ziemniaki i pieczony kalafior, który jest przepyszny i pełen smaku! 

Do dzieła!

Rybę (300 gramów) dopraw solą i pieprzem. Wsadź do naczynia żaroodpornego.

1

Masło (2 łyżki) roztop w garnku. Dosyp mąkę (1,5 łyżki) i wymieszaj, tak by nie było grudek. Zalej mlekiem (1 szklanka). Dodaj posiekaną bazylię (garść) i dopraw solą. Pozostaw na ogniu około 3-5 minut, mieszając.

2

Gdy sos zgęstnieje, polej nim rybę. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 20 minut.

Podane z puree ziemniaczanym i pieczonym kalafiorem.

3