15 min
2 osoby
305 kcal / 1 porcja
5
Dorsz w sosie bazyliowym
Co potrzebujemy?
Ryba:
- 300 gramów polędwicy z dorsza
- sól, pieprz
Sos:
- garść bazylii świeżej (około 25-30 listków)
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- sól
Dodatkowo:
- puree ziemniaczane
- pieczony kalafior
Lubię obiady, które prawie robią się same :) do takiej kategorii należy ryba z dzisiejszego przepisu. Jest bardzo delikatna, a bazyliowy sos dodaje jej orzeźwienia.
Możesz podawać ją z ryżem, jeść solo lub, tak jak ja, dorzucić jej towarzystwo - ziemniaki i pieczony kalafior, który jest przepyszny i pełen smaku!
Do dzieła!
Rybę (300 gramów) dopraw solą i pieprzem. Wsadź do naczynia żaroodpornego.
1
Masło (2 łyżki) roztop w garnku. Dosyp mąkę (1,5 łyżki) i wymieszaj, tak by nie było grudek. Zalej mlekiem (1 szklanka). Dodaj posiekaną bazylię (garść) i dopraw solą. Pozostaw na ogniu około 3-5 minut, mieszając.
2
Gdy sos zgęstnieje, polej nim rybę. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 20 minut.
Podane z puree ziemniaczanym i pieczonym kalafiorem.
3