Dorsz pieczony z warzywami i sosem pomidorowym
Co potrzebujemy?
Sos pomidorowy:
- 0,5 szklanki passaty pomidorowej
- 1 sztuka cebuli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- sól
Warzywa:
- 1/3 sztuki papryki czerwonej
- 1/3 sztuki cukinii
- 0,5 sztuki marchewki
Ryba:
- 280 gramów dorsza
- sól
W domu rodzinnym tradycją było, że na stole wigilijnym pojawiała się ryba po grecku. Zazwyczaj był to jakiś smażony w panierce filet, wrzucony w pomidorowo-warzywny sos. Było to jedno z moich ulubionych dań tego wieczoru! :)
Ryba z dzisiejszego przepisu może śmiało konkurować z tą "po grecku". Jest bardzo delikatna, a chrupiące warzywa i wyrazista moc pomidorów świetnie współgrają ze sobą.
Do dzieła!
Aby przygotować sos pomidorowy, pokrój cebulę (1 sztuka) w drobną kostkę i zeszklij ją na maśle (1 łyżka). Dolej passatę pomidorową (0,5 szklanki). Dopraw cukrem (1 łyżka) oraz solą. Gotuj jeszcze 5 minut.
Cukinię (1/3 sztuki) i marchew (0,5 sztuki) obierz ze skórki i pokrój w paski. Paprykę (1/3 sztuki) również skrój w wąskie kawałki.
Dorsza (280 gramów) dopraw solą i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wrzuć na niego przygotowane warzywa i wszystko zalej gotowym sosem pomidorowym. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 30 minut.