Domowe burgery z szarpaną wieprzowiną BBQ
Co potrzebujemy?
Bułki (6 sztuk):
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka letniego
- 1 jajko
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki sezamu
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
Zaczyn:
- 15 gramów drożdży świeżych
- 4 łyżki mleka letniego
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cukru
Mięso:
- 1,2 kilograma łopatki wieprzowej bez kości
- 0,5 szklanki sosu BBQ
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki wody
- sól
Chutney cebulowe:
- 2 sztuki cebuli czerwonej
- 2 łyżki masła
- 0,5 szklanki wina czerwonego
- 1/4 szklanki wody
- 1,5 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 1 sztuka awokado
- 1 sztuka pomidora
- 3 sztuki ogórka kiszonego
Nie ma nic lepszego niż świeży burger w domowym pieczywie, w towarzystwie chrupiących warzyw :D
Bułki z dzisiejszego przepisu to dla mnie najlepsze bułki świata! Odkąd odkryłam przepis mojewypieki.com i nieco go zmodyfikowałam, piekę tylko je! Są bardzo puszyste, miękkie, lekko maślane. Najlepsze jeszcze ciepłe z masłem i konfiturą :D
Ale wiadomo, że królem każdego burgera jest środek, czyli dzisiaj szarpana wieprzowina w sosie BBQ. Krucha, delikatna, ale przy tym bardzo soczysta. Czasem takie mięso podaję też z pyzami, jest pycha :)
Wisienką na torcie są ulubione dodatki: świeże warzywa i sosy. Ja dziś dzielę się z Wami pomysłem na cebulową konfiturę, która nadaje słodki charakrer temu burgerowi.
Całość jest naprawdę pyszna i choć takie domowe burgery od a do z to dość pracochłonne zajęcie, to szczerze polecam i namawiam każdego do spróbowania :D
Do dzieła!
Mięso potrzebuje najwięcej czasu, więc najlepiej zacznij od przygotowania właśnie jego. Łopatkę wieprzową (1,2 kilograma) natrzyj solą i wsadź do naczynia żaroodpornego.
Sos BBQ (0,5 szklanki) wymieszaj z oliwą (3 łyżki) oraz wodą (4 łyżki). Taką mieszanką polej mięso. Piecz je w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, przez 2-2,5 godziny (mięso powinno być miękkie, rozpadające się; im większy kawałek, tym musi być dłużej w piecu).
Gdy mięso będzie gotowe, rozszarp je widelcem.
Przygotuj zaczyn. Do letniego mleka (4 łyżki) dodaj cukier (1 łyżeczka) i drożdże (15 gramów). Dobrze wymieszaj, aż składniki się rozpuszczą. Dosyp mąkę (2 łyżki), ponownie wymieszaj, by nie było grudek. Pozostaw na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Aby przygotować bułki, do miski wsyp mąkę (3 szklanki) oraz sól (1 łyżeczka). Wymieszaj. Dolej letnie mleko (1 szklanka), jajko (1 sztuka) i wcześniej przygotowany zaczyn. Zagnieć ciasto, tak by było gładkie, bez grudek, ale wciąż sprężyste. Pod koniec zagniatania dolej roztopione masło (3 łyżki). Ciasto będzie się trochę lepić, ale nie podsypuj go za mocno, dzięki temu bułki będą miękkie i puszyste. Pozostaw je do wyrośnięcia na około godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformuj z niego bułeczki. Każdą posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem (u mnie czarny sezam). Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku, przez 12 minut.
Aby zrobić chutney cebulowe, pokrój cebule (2 sztuki) w piórka i wrzuć na rozgrzane masło (2 łyżki). Zasyp cukrem (1,5 łyżki), wymieszaj. Dolej wino (0,5 szklanki) i pozostaw na ogniu na 12 minut. Po tym czasie dolej wodę (1/4 szklanki) i jeszcze gotuj 5-7 minut, aż płyn wyparuje, a całość będzie miękka i lekko gęsta (jak konfitura).
Pozostaje już tylko złożyć burgera :) bułkę przekrój, na spodzie rozsmaruj awokado, połóż plasterek pomidora oraz ogórka kiszonego. Na warzywach ląduje porcja mięsa, a na niej chutney cebulowe i górna część pieczywa.