Czekoladowa mocha z solonym karmelem
Co potrzebujemy?
Kawa:
- 1 filiżanka espresso
- 1/3 filiżanki mleka
- 1 łyżeczka kakao
Karmel:
- 3 łyżki cukru
- 1/4 szklanki śmietanki 36%
- 2 łyżki wody
- sól
Dodatkowo:
- bita śmietana
Będąc ostatnio w kawiarni, skusiłam się na jesienną kawę z solonym karmelem. Choć na co dzień wybieram espresso, ta propozycja tak mi zasmakowała, że postanowiłam ją odtworzyć! :)
Do dzieła!
Do espresso (1 filiżanka) dolej mleko (1/3 filiżanki) i wsyp kakao (1 łyżeczka). Wszystko dobrze wymieszaj.
Aby przygotować solony karmel, cukier (3 łyżki) wsyp do garnuszka i zalej wodą (2 łyżki). Postaw na ogniu i poczekaj, aż woda wyparuje i cukier zacznie brązowieć (około 7-8 minut) . Gdy zrobi się złoty, zalej go śmietanką (1/4 szklanki), energicznie mieszając. Początkowo może powstać duża grudka, ale nie martw się, po chwili gotowania i mieszania, zniknie. Pozostaw na ogniu jeszcze 1-2 minuty. Na końcu dopraw solą tyle, ile lubisz :)
Mleczno-kakaową kawę udekoruj bitą śmietaną, a na nią wylej gorący karmel. Smacznego! :)