Ciasto francuskie z kawałkami indyka
Co potrzebujemy?
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 400 g mięsa z piersi indyka
- 1/2 sztuki papryki czerwonej
- 2 garści szpinaku
- 1 jajko
- 1 opakowanie sera ricotta (250 g)
- 2 garści sera mozzarella tartego
- bazylia tarta, mieszanka ziół toskańskich (po 2 łyżeczki)
- sól, pieprz, cukier
- olej do smażenia mięsa
Niekiedy z braku czasu sięgam po gotowe rozwiązania. Jednym z nich jest kruche ciasto francuskie, wykorzystywane w mojej kuchni i na słodko, i na wytrawnie.
Dziś serwuję je z kawałkami indyka i aksamitnym serem ricotta. Szybki pomysł na napełnienie czymś smakowitym głodnych brzuszków moich bliskich ;)
Do dzieła!
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego pokrojone na kawałki (w kostkę lub w paski) mięso z piersi indyka (około 400 g). Dopraw je solą, pieprzem, cukrem oraz mieszanką ziół toskańskich. Smaż je około 10 minut, aż się lekko zarumieni.
Na blachę rozłóż ciasto francuskie (1 opakowanie). Wyłóż na nie szpinak (2 garści) i paprykę czerwoną pokrojoną w grubą kostkę (1/2 sztuki). Na warzywa wrzuć usmażone wcześniej mięso.
W naczyniu roztrzep jajko (1 sztuka) i połącz je z serem ricotta (250 g). Dopraw solą oraz bazylią i dokładnie wymieszaj, by powstała gładka masa. Wylej ją na blachę. Całość posyp tartym serem mozzarellą (2 garści).
Danie piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 40 minut.