Ciasto dyniowe z orzechami i polewą czekoladową
Co potrzebujemy?
Ciasto (blacha o średnicy 26 cm):
- 0,5 sztuki dyni piżmowej
- 1,5 szklanki mąki
- 1 kostka masła (200 gramów)
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 0,5 szklanki migdałów w płatkach
Polewa:
- 6 łyżek oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao gorzkiego
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
Śmiało mogę powiedzieć, że to ciasto jest jednym z moich ulubionych i gdyby nie fakt, że obieranie, krojenie i (o zgrozo) tarcie dyni czyni mnie człowiekiem bardziej nerwowym, to piekłabym je niemalże co kilka dni, by zawsze czekała na mnie świeża porcja :D
Uwielbiam ten deser jesienią i zimą, bo dzięki sporej zawartości orzechów, a także tej mocno czekoladowej polewie, jest bardzo sycący i dziwnym trafem sprawia, że masz ochotę sięgnąć po kubek z gorącą herbatą i przystanąć na chwilę ;)
Ciasto dyniowe jest jednocześnie chrupiące na bokach i wilgotne w środku. Moja propozycja nie jest mocno słodka, a ponadto polewa przygotowana jest z gorzkiego kakao, więc wydaje się, że jest bardziej fit ;)
Jeśli lubisz wyraźne aromaty, dodaj łyżeczkę cynamonu do ciasta - jesienne doznania gwarantowane :)
To ciasto dyniowe śmiało można nazwać siostrą ciasta marchewkowego. Niekiedy połowę porcji dyni wymieniam na marchewkę i jest równie smaczne!
Do dzieła!
Dynię (0,5 sztuki) obierz ze skóry, oczyść z nasion i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Jajka (4 sztuki) ubij z cukrem (0,5 szklanki) na puszystą masę. Dolej roztopione i lekko przestudzone masło (1 kostka), ponownie chwilę zmiksuj, do połączenia składników.
Do masy dodaj przesianą mąkę (1,5 szklanki) - dzięki przesianiu ciasto będzie bardziej puszyste. Dosyp proszek do pieczenia (0,5 łyżeczki) i wszystko dobrze wymieszaj, by nie było grudek.
Dorzuć pokrojone na mniejsze kawałki orzechy włoskie (1 szklanka) i płatki migdałów (0,5 szklanki). Na końcu dodaj startą dynię. Delikatnie wymieszaj. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 60 minut.
Aby przygotować polewę, wszystkie składniki: 6 łyżek oleju kokosowego, 2 łyżki kako i 1 łyżkę syropu klonowego podgrzej na małym ogniu. Gdy się połączą, polewa gotowa. Wylewaj na przestudzone ciasto. Wierzch możesz posypać garścią prażonych migdałów.