Ciasto czekoladowe z malinami
Co potrzebujemy?
Ciasto (okrągła blacha o średnicy 21 cm):
- 170 gramów masła
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 gramów malin
Lekko kwaskowe maliny i gorzka czekolada stworzyły wspaniały duet :) ciasto jest wilgotne i puszyste oraz odpowiednio słodkie - nie mdli po zjedzeniu nawet trzech kawałków ;)
Dla mnie deser musi być szybki w przygotowaniu, dlatego najczęściej sama piekę ciasta, które nie wymagają zbyt dużego nakładu czasu. I to z dzisiejszego przepisu także takie jest :)
Do dzieła!
Masło (170 gramów) roztop razem z czekoladą (0,5 tabliczki) i przestudź.
Jajka (2 sztuki) miksuj z cukrem (0,5 szklanki) 3-4 minuty, tak by powstała puszysta masa.
Dolej roztopione wcześniej składniki i zmiksuj krótko.
Dosyp mąkę (1 szklanka) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Ponownie wszystko zmiksuj na niskich obrotach, do połączenia składników.
Ciasto wylej do wyłożonej papierem formy o średnicy 21 centymetrów i ułóż na nim maliny, lekko wciskając je do środka. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 20 minut (do suchego patyczka). Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.