ze smakiem
10 min
11 osoby
240 kcal / 1 porcja
5

Ciasto czekoladowe z malinami

Co potrzebujemy?

Ciasto (okrągła blacha o średnicy 21 cm):
  • 170 gramów masła
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 gramów malin

Lekko kwaskowe maliny i gorzka czekolada stworzyły wspaniały duet :) ciasto jest wilgotne i puszyste oraz odpowiednio słodkie - nie mdli po zjedzeniu nawet trzech kawałków ;) 

Dla mnie deser musi być szybki w przygotowaniu, dlatego najczęściej sama piekę ciasta, które nie wymagają zbyt dużego nakładu czasu. I to z dzisiejszego przepisu także takie jest :) 

Do dzieła!

Masło (170 gramów) roztop razem z czekoladą (0,5 tabliczki) i przestudź.

1

Jajka (2 sztuki) miksuj z cukrem (0,5 szklanki) 3-4 minuty, tak by powstała puszysta masa.

2

Dolej roztopione wcześniej składniki i zmiksuj krótko.

3

Dosyp mąkę (1 szklanka) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Ponownie wszystko zmiksuj na niskich obrotach, do połączenia składników.

4

Ciasto wylej do wyłożonej papierem formy o średnicy 21 centymetrów i ułóż na nim maliny, lekko wciskając je do środka. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 20 minut (do suchego patyczka). Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

5