Ciasto bez pieczenia z serkiem mascarpone i orzechowym spodem
Co potrzebujemy?
Spód (okrągła blacha o średnicy 21 cm):
- 400 gramów masła orzechowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 szklanka mąki kokosowej
- garść orzeszków ziemnych
Masa:
- 500 gramów serka mascarpone
- 4 łyżki mleka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 12 sztuk truskawek
Polewa:
- 1 słoik dżemu truskawkowego (280 gramów)
To ciasto jest deserem, który na pewno zapada w pamięci :) bardzo kremowy, z mocno orzechowym spodem i truskawkową, dżemową górą.
Raczej to propozycja dla tych, którzy lubią słodkości i nie liczą kalorii ;)
Do dzieła!
Aby przygotować spód ciasta, masło orzechowe (400 gramów) podgrzej chwilę w garnuszku lub mikrofalówce. Nie za długo, wystarczy, by jego konsystencja zamieniła się w płynną. Dodaj do niego olej kokosowy (1 łyżka) i syrop klonowy (2 łyżki). Połącz składniki. Do takiej masy dorzuć rozdrobnione orzeszki (garść) i dosyp mąkę kokosową (1 szklanka). Wszystko dobrze wymieszaj. Wylej na spód tortownicy (o średnicy 21 centymetrów) i wstaw do lodówki, by wszystko się schłodziło.
Wskazówka: Jeśli użyjesz masła orzechowego z kawałkami orzechów, możesz zrezygnować z dodatkowej porcji orzeszków ziemnych :)
Teraz czas na masę. Serek mascarpone (500 gramów) połącz z mlekiem (4 łyżki) i cukrem pudrem (0,5 szklanki). Dodaj poprzekrawane na ćwiartki truskawki. Wszystko wymieszaj i wyłóż na schłodzony spód. Ponownie włóż blachę do lodówki.
Polewa w przygotowaniu jest banalnie prosta. Dżem truskawkowy (1 słoik) podgrzej chwilę, aż uzyska płynną konsystencję. Wylej go na ciasto. Chłodź wszystko w lodówce minimum godzinę. Smacznego! :)