ze smakiem
65 min
2 osoby
760 kcal / 1 porcja
5

Chrupiące różyczki z paprykowym sosem

Co potrzebujemy?

  • 1/4 główki kalafiora
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 0,5 szklanki sezamu łuskanego
Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 sztuki papryczki pepperoni czerwonej
  • 1/3 sztuki papryki czerwonej
  • 1/3 sztuki papryki żółtej
  • sok z 2 średnich pomarańczy (około 0,5 szklanki)
  • sok z 0,5 sztuki cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki miodu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Dodatkowo:
  • 1 woreczek ryżu Basmati
  • olej do smażenia

Kruche cząstki kalafiora są świetną alternatywą dla tradycyjnych mięsnych stripsów, a nawet z powodzeniem mogą zastąpić paczkę czipsów przy filmie. Panierowane w cieście są niezwykle sycące, ale uwaga - ich chrupanie wciąga! ;) polecam je nie tylko w tym konkretnym daniu, ale także jako przekąskę na wieczór z przyjaciółmi.

Nieco mdły smak kalafiora w tym przypadku przełamałam paprykowym sosem. Jest jednocześnie słodki - miód gra tutaj ważną rolę - i lekko kwaskowy. Często wykorzystuję go jako dip do przystawek - świetnie smakuje ze spring rollsami albo po prostu z surowymi warzywami, jakie małe co nieco do pochrupania :)

Wszystko to podane z ugotowanym ryżem sprawdzi się jako obiad, gdy w brzuchu będzie głośno burczeć :)

Do dzieła!

Zacznij od przygotowania sosu. Zajmie Ci to najwięcej czasu. W rondelku, na roztopionym maśle (2 łyżki), podsmaż pokrojone w kostkę papryki: czerwoną i żółtą (po 1/3 sztuki). Dodaj drobną papryczkę pepperoni (0,5 sztuki) i czosnek przeciśnięty przez praskę (2 ząbki). Gdy warzywa się zarumienią (po około 10 minutach), zalej je sokiem z pomarańczy (z 2 sztuk) i cytryny (z 0,5 sztuki). Dodaj miód (4 łyżki) i sos sojowy (1 łyżka). Na koniec przypraw solą oraz ostrą papryką (po 0,5 łyżeczki) i świeżo mielonym pieprzem. Całość pozostaw na ogniu, do czasu aż sos zgęstnieje (około 30 minut). Mieszaj raz po raz.

1

W misce roztrzep jajko (1 sztuka) z mlekiem (0,5 szklanki). Dodaj mąkę (3/4 szklanki) i całość przypraw solą (2 łyżeczki) oraz papryką słodką (0,5 łyżeczki). Dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż to na naleśniki.

2

Kalafior podziel na różyczki. Każdą z nich obtocz najpierw w przygotowanej masie, a później w sezamie. Smaż na oleju z każdej strony, aż do zarumienienia.

Danie podawaj z ugotowanym ryżem.

3