Chrupiące różyczki z paprykowym sosem
Co potrzebujemy?
- 1/4 główki kalafiora
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 0,5 szklanki sezamu łuskanego
Sos:
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 sztuki papryczki pepperoni czerwonej
- 1/3 sztuki papryki czerwonej
- 1/3 sztuki papryki żółtej
- sok z 2 średnich pomarańczy (około 0,5 szklanki)
- sok z 0,5 sztuki cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 4 łyżki miodu
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Dodatkowo:
- 1 woreczek ryżu Basmati
- olej do smażenia
Kruche cząstki kalafiora są świetną alternatywą dla tradycyjnych mięsnych stripsów, a nawet z powodzeniem mogą zastąpić paczkę czipsów przy filmie. Panierowane w cieście są niezwykle sycące, ale uwaga - ich chrupanie wciąga! ;) polecam je nie tylko w tym konkretnym daniu, ale także jako przekąskę na wieczór z przyjaciółmi.
Nieco mdły smak kalafiora w tym przypadku przełamałam paprykowym sosem. Jest jednocześnie słodki - miód gra tutaj ważną rolę - i lekko kwaskowy. Często wykorzystuję go jako dip do przystawek - świetnie smakuje ze spring rollsami albo po prostu z surowymi warzywami, jakie małe co nieco do pochrupania :)
Wszystko to podane z ugotowanym ryżem sprawdzi się jako obiad, gdy w brzuchu będzie głośno burczeć :)
Do dzieła!
Zacznij od przygotowania sosu. Zajmie Ci to najwięcej czasu. W rondelku, na roztopionym maśle (2 łyżki), podsmaż pokrojone w kostkę papryki: czerwoną i żółtą (po 1/3 sztuki). Dodaj drobną papryczkę pepperoni (0,5 sztuki) i czosnek przeciśnięty przez praskę (2 ząbki). Gdy warzywa się zarumienią (po około 10 minutach), zalej je sokiem z pomarańczy (z 2 sztuk) i cytryny (z 0,5 sztuki). Dodaj miód (4 łyżki) i sos sojowy (1 łyżka). Na koniec przypraw solą oraz ostrą papryką (po 0,5 łyżeczki) i świeżo mielonym pieprzem. Całość pozostaw na ogniu, do czasu aż sos zgęstnieje (około 30 minut). Mieszaj raz po raz.
W misce roztrzep jajko (1 sztuka) z mlekiem (0,5 szklanki). Dodaj mąkę (3/4 szklanki) i całość przypraw solą (2 łyżeczki) oraz papryką słodką (0,5 łyżeczki). Dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż to na naleśniki.
Kalafior podziel na różyczki. Każdą z nich obtocz najpierw w przygotowanej masie, a później w sezamie. Smaż na oleju z każdej strony, aż do zarumienienia.
Danie podawaj z ugotowanym ryżem.