ze smakiem
45 min
4 osoby
880 kcal / 1 porcja
5

Burgery z soczewicy

Co potrzebujemy?

Bułki (8 sztuk):
  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 25 gramów drożdży
  • 0,5 kostki masła (100 gramów)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Burgery (8 sztuk):
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 2 szklanki wody
  • 1 sztuka cebuli czerwonej
  • 1/4 sztuki papryki czerwonej
  • 3 łyżki bułki tartej + 1/4 szklanki (na panierowanie)
  • tłuszcz do smażenia
Sos szpinakowy:
  • 1 opakowanie szpinaku baby (100 gramów)
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka zimnego masła
  • sól, pieprz
Sos paprykowy:
  • 1 sztuka papryki czerwonej
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego greckiego
  • 0,5 łyżeczki papryki czerwonej wędzonej
  • sól, pieprz, cukier
Dodatkowo:
  • 8 plasterków pomidora
  • garść rukoli
  • 0,5 sztuki papryki czerwonej
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła

Dziś serwuję Wam burgery z soczewicy, która jest niesamowicie pomocna naszemu organizmowi! :) co prawda w wersji "na bogato" - w chrupiącej bułce i z dwoma sosami - to wcale nie taka lekka przekąska ;) 

Same kotlety są bardzo delikatne. Ich smak podkręciłam czerwoną papryką i cebulką, które dodają nieco charakteru. 

Sos szpinakowy, serwowany na ciepło, to dla mnie najlepsza część tego dania. Aksamitny, ale mocny w smaku. 

Do tego świeża bułka z aromatem czosnku, którą mogłabym zajadać z samym masłem... :) całość wyszła naprawdę pysznie! Mięsożercom polecam dorzucić smażony boczek - wkomponuje się idealnie. 

Burgery z soczewicy

Do dzieła!

Na początku zajmij się przygotowaniem bułek. Potrzebują one najwięcej czasu dla siebie ;) W letniej wodzie (3/4 szklanki) rozpuść drożdże (25 gramów). W misce połącz mąkę (4 szklanki) z solą i cukrem (1 łyżeczka). Wszystko zalej mlekiem (3/4 szklanki) i lekko zacznij zagniatać ciasto, do wstępnego połączenia składników. Następnie dorzuć roztopione wcześniej masło (0,5 kostki) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (4 ząbki). Na końcu wszystko zalej przygotowanym rozczynem. Dobrze wyrób ciasto, tak by było sprężyste i miękkie. Pozostaw je do odpoczynku na około godzinę.

1

Następne w kolejności są sosy :) szpinak (1 opakowanie) wrzuć do blendera. Dolej śmietankę (0,5 szklanki) i wszystko zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Całość przelej do garnka i zagotuj. Dorzuć zimne masło (1 łyżka) i pozostaw na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (około 20 minut).

2

Drugi z sosów będzie podany na zimno. Majonez (1 łyżka) połącz z jogurtem naturalnym (1/4 szklanki). Dorzuć pokrojoną w bardzo drobną kostkę paprykę (1 sztuka). Całość dopraw solą, pieprzem, cukrem i papryką wędzoną (0,5 łyżeczki).

3

Na końcu czas na burgery :) soczewicę (1 szklanka) ugotuj w wodzie (2 szklanki). Dodaj posiekaną cebulę (1 sztuka) i drobno pokrojoną paprykę (1/4 sztuki). Dosyp bułkę tartą (3 łyżki), całość wymieszaj. Formuj spłaszczone burgery i obtocz każdy w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż się zarumienią.

4

Po odpoczynku bułki piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez około 23 minuty.

5

Podczas gdy bułki są w piekarniku, Ty przygotuj dodatki. Paprykę (0,5 sztuki) pokrój na plasterki i podsmaż na maśle z cukrem (po 3 łyżki).

6

Burgery podawaj w bułce z ulubionymi dodatkami. Ja wybrałam rukolę, pomidory i podsmażoną paprykę. Nie zapomnij o sosach! :)

7