ze smakiem
60 min
3 osoby
1050 kcal / 1 porcja
5

Burger jaglany w miodowej bułce

Co potrzebujemy?

Bułki (6 sztuk):
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki + 1 łyżka płatków owsianych
  • 20 g drożdży
  • 7 łyżek + 1 łyżka miodu
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • 4 łyżki letniej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
Burgery:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 2 sztuki marchewki
  • 0,5 sztuki czerwonej cebuli (dużej)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kolendra suszona, lubczyk suszony (po 2 łyżeczki), sól, pieprz
Sos bazyliowy:
  • 1 doniczka bazylii
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
Sos miodowo-musztardowy:
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • 2 garści szpinaku świeżego
  • 6 plasterków pomidora
  • 3 łyżki kiełek rzodkiewki

Odkąd posmakowałam dobroczynnych właściwości kaszy jaglanej i odkryłam jej uniwersalny smak, w mojej kuchni pojawiły się nowe aromatyczne aranżacje. Kasza jaglana stała się u mnie częstym gościem, którego z chęcią zapraszam i wykorzystuję na różne sposoby, smakowicie eksperymentując ;)

Burger jaglany to z pewnością jeden z efektów tych działań. Innym już znany, lecz w mojej kuchni nowością, małym odkryciem.

Moja rodzina na co dzień jest mięsożerna, ale taka kanapka bardzo pozytywnie ich zaskoczyła. Może być więc fajną odskocznią od codzienności lub świetną alternatywą na piątkowy obiad :)

Tu nie ma nudy; można ją modyfikować i udoskonalać w nieskończoność, wykorzystując swoje ulubione dodatki. To piętrowa bomba witaminowa - mnogość składników mineralnych zawartych w świeżych, surowych warzywach plus nieocenione wartości odżywcze kaszy jaglanej. Ja z miejsca pokochałam to połączenie!

Całość urozmaiciłam moimi ulubionymi dodatkami, czyli sosami. Wybrałam jeden serwowany na ciepło - z aromatycznej bazylii, na bazie kremowej śmietanki - oraz jeden na zimno - klasyczne, zawsze smaczne połączenie miodu i musztardy, które podkreśla charakterystyczny, słodkawy posmak pieczywa.

Te jaglane burgery z pewnością będą częściej pojawiać się na moim stole. Nie tylko zamknięte w domowej roboty bułce, ale również w innych kombinacjach, na przykład w towarzystwie pieczonych warzyw.

Mam nadzieję, że i Ty skusisz się na wypróbowanie tego przepisu :)

Do dzieła!

Zacznij od przygotowania bułek. W letniej wodzie (4 łyżki) rozpuść drożdże (20 g). Do miski wsyp mąkę (2 i 3/4 szklanki), płatki owsiane (0,5 szklanki), sól (1 łyżeczka) i dodaj do nich miód (7 łyżek) oraz masło (1 łyżka), a także wcześniej rozpuszczone drożdże. Wszystko zalej gorącą wodą (0,5 szklanki). Wyrób ciasto. Musi być gładkie i elastyczne, nie powinno lepić się pod palcami. Gdy uzyskasz już pożądany efekt, odstaw je na około godzinę, pozostawiając pod przykryciem w ciepłym miejscu. Pozwoli mu to wyrosnąć i nabrać objętości. Po tym czasie z ciasta uformuj małe bułeczki. Każdą z nich na wierzchu posmaruj miodem i posyp płatkami owsianymi.

1

Gdy ciasto na bułki odpoczywa, Ty przygotuj serce całego dania, czyli burgery. Kaszę jaglaną (1 szklanka) przepłucz zimną wodą. Dzięki temu pozbędziesz się jej goryczki. Przesyp ją do garnka i zalej wodą (2 szklanki). Gotuj pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę (około 10 minut). Mieszaj raz po raz. W międzyczasie obierz marchewki (2 sztuki) i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Pokrój cebulę (0,5 sztuki) na równie małą kostkę i posiekaj pietruszkę. Gdy kasza się ugotuje, dodaj do niej warzywa oraz oliwę (1 łyżka). Całość przypraw suszonym lubczykiem, kolendrą, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, łącząc składniki. Uformuj z masy płaskie burgery. Piecz je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 30 minut.

2

Następnie wykonaj sosy. Ten bazyliowy potrzebuje nieco więcej czasu. Na patelni lub w rondelku rozpuść masło (1 łyżka). Wrzuć na nie posiekaną bazylię (1 doniczka). Chwilę podsmaż, mieszając, a później zalej to śmietanką (200 ml). Dopraw solą i poczekaj aż całość zgęstnieje. Zajmie to około 20 minut. Mieszaj co jakiś czas, aby sos się nie przypalił.

3

Drugi sos jest podany na zimno i wykonasz go bardzo szybko :) w naczyniu połącz miód i musztardę (po 2 łyżki) z oliwą z oliwek (1 łyżka). Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.

Burgery podawaj z ulubionymi warzywami. Ja wybrałam liście szpinaku, pomidora i kiełki rzodkiewki, ale równie dobrze całość będzie smakować na przykład z awokado czy z ogórkami: zielonym i konserwowym.

4