ze smakiem
10 min
2 osoby
347 kcal / 1 porcja
5

Bulgur z pieczonymi warzywami

Co potrzebujemy?

  • 150 gramów kaszy bulgur
  • 1/3 sztuki papryki czerwonej
  • 1/3 sztuki papryki zielonej
  • 1/3 sztuki papryki żółtej
  • 1/3 sztuki cukinii
  • 0,5 sztuki marchewki
  • 1 sztuka cebuli
  • 4 sztuki brukselki
Marynata do warzyw:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • sól
Sos:
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Kasza z pieczonymi warzywami to dla mnie zawsze dobry pomysł na obiad, zwłaszcza, gdy chcę opróżnić lodówkę z resztek.

Dziś postawiłam na bulgur, bo lubię te drobne ziarenka i jej lekkość (bulgur jest najmniej kaloryczną kaszą pszeniczną!). Ma ogrom wartości odżywczych, między innymi sporą zawartość błonnika, magnezu czy kwasu foliowego. 

Do takiego obiadu tak naprawdę dorzucam te warzywa, na które mam ochotę :) często, oprócz pieczonych, lądują na talerzu także surowe - dodają rześkości, no i można coś pochrupać :D

Do dzieła!

Pokrój warzywa: papryki (po 1/3 sztuki z każdego koloru) w paski, cukinię (1/3 sztuki) i obraną marchew (0,5 sztuki) w plastry, brukselki (4 sztuki) na pół, a cebulę (1 sztuka) w piórka. Wszystkie przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

1

Oliwę z oliwek (3 łyżki) połącz z wodą (1 łyżka). Dopraw solą i oregano (1 łyżeczka). Taką mieszanką polej warzywa. Piecz je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez około 25 minut.

2

Kaszę (150 gramów) ugotuj w wodzie lub w bulionie (dla bardziej wyrazistego smaku).

3

W miseczce połącz miód (2 łyżki) z sosem sojowym (1 łyżeczka) i wodą (1 łyżka). Dobrze wymieszaj.

4

Na przygotowany bulgur wyłóż upieczone warzywa. Wszystko polej sosem miodowo-sojowym.

5