ze smakiem
20 min
4 osoby
579 kcal / 1 porcja
5

Brownie z jabłkowym aero

Co potrzebujemy?

Syrop truskawkowy:
  • 250 g truskawek
  • 1 łyżka cukru
Aero jabłkowe:
  • 0,5 szklanki soku jabłkowego 100%
  • 1 opakowanie żelatyny (20 g)
  • 3 łyżki syropu cukrowego 1:1 (3 łyżki wody + 3 łyżki cukru)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Brownie:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 tabliczki czekolady minimum 72% (około 50 g)
Sezamki:
  • 0,5 szklanki sezamu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1,5 łyżki wody

Ciasto czekoladowe na samym starcie ma duże szanse, by skraść serce takiego łasucha jak ja. Nawet podane w najprostszy sposób musi się udać!

Ucieszyłam się więc, że Grzegorz serwuje brownie - super, do kawki będzie jak znalazł. Nie spodziewałam się jednak takiego połączenia!

Bardzo czeloladowe i słodkie ciacho, niesamowicie kremowe i aksamitne, wręcz rozpływające się w ustach, zostało wzbogacone lekką chmurką. Troszkę kwaskowe, puszyste aero jabłkowe świetnie odświeżyło kubki smakowe po tej czekoladowej eksplozji. Do tego chrupiący sezamek i świeża truskawka - całość prezentowała się pysznie!

Do dzieła!

Z umytych truskawek (250 g) odłóż 4 sztuki. Resztę smaż z cukrem (1 łyżka) w rondelku tak długo, by owoce puściły soki. Poczekaj aż syrop zredukuje się do gęstości. Całość zblenduj na gładki sos i wsadź do lodówki.

1

Teraz przygotuj aero. Żelatynę namocz w 1/3 soku jabłkowego (1/3 z 0,5 szklanki). Pozostały sok połącz z syropem cukrowym (3 łyżki) i sokiem z cytryny (1 łyżeczka). Do takiej mikstury dodaj żelatynę (1 opakowanie) i blenduj do uzyskania gęstej piany. Wstaw do lodówki. Gdy zacznie tężeć, ale jeszcze nie będzie ściągniętą i sztywną pianą, ponownie blenduj. Całość musi zwiększyć się trzykrotnie. Gdy już się uda, wsadź z powrotem do lodówki.

2

Aby wykonać brownie, rozpuść w kąpieli wodnej masło (50 g) z czekoladą (0,5 tabliczki). Ubij jajko (1 sztuka) z cukrem pudrem (0,5 szklanki) i połącz z wcześniej rozpuszczoną czekoladą. Następnie dodaj przesianą mąkę (3 łyżki) i wszystko dokładnie wymieszaj. Piecz przez 10 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

3

Gdy ciasto będzie się piekło, Ty przygotuj sezamki. Będą Ci potrzebne 2 arkusze papieru do pieczenia. Na rozgrzaną patelnię wysyp sezam (0,5 szklanki). Podgrzej go, tak aby się zarumienił. Następnie przełóż go do miseczki, a na tej samej patelni rozpuść cukier (0,5 szklanki) z wodą (1,5 łyżki). Powstały karmel również doprowadź do złotego koloru. Dodaj miód (1 łyżka) i wsyp wcześniej uprażony sezam. Całość wymieszaj i wylej na przygotowany papier. Przykryj go drugim arkuszem i rozwałkuj jak najcieniej, najlepiej wałkiem kuchennym.

4

Na talerzyku wyłóż wycięte brownie, a na nim oprzyj kawałek jabłkowego aero. Na wierzch ułóż połamane sezamki. Całość podawaj z przekrojonymi na pół truskawkami i syropem.

5