Brownie z jabłkowym aero
Co potrzebujemy?
Syrop truskawkowy:
- 250 g truskawek
- 1 łyżka cukru
Aero jabłkowe:
- 0,5 szklanki soku jabłkowego 100%
- 1 opakowanie żelatyny (20 g)
- 3 łyżki syropu cukrowego 1:1 (3 łyżki wody + 3 łyżki cukru)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Brownie:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 tabliczki czekolady minimum 72% (około 50 g)
Sezamki:
- 0,5 szklanki sezamu
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1,5 łyżki wody
Ciasto czekoladowe na samym starcie ma duże szanse, by skraść serce takiego łasucha jak ja. Nawet podane w najprostszy sposób musi się udać!
Ucieszyłam się więc, że Grzegorz serwuje brownie - super, do kawki będzie jak znalazł. Nie spodziewałam się jednak takiego połączenia!
Bardzo czeloladowe i słodkie ciacho, niesamowicie kremowe i aksamitne, wręcz rozpływające się w ustach, zostało wzbogacone lekką chmurką. Troszkę kwaskowe, puszyste aero jabłkowe świetnie odświeżyło kubki smakowe po tej czekoladowej eksplozji. Do tego chrupiący sezamek i świeża truskawka - całość prezentowała się pysznie!
Do dzieła!
Z umytych truskawek (250 g) odłóż 4 sztuki. Resztę smaż z cukrem (1 łyżka) w rondelku tak długo, by owoce puściły soki. Poczekaj aż syrop zredukuje się do gęstości. Całość zblenduj na gładki sos i wsadź do lodówki.
Teraz przygotuj aero. Żelatynę namocz w 1/3 soku jabłkowego (1/3 z 0,5 szklanki). Pozostały sok połącz z syropem cukrowym (3 łyżki) i sokiem z cytryny (1 łyżeczka). Do takiej mikstury dodaj żelatynę (1 opakowanie) i blenduj do uzyskania gęstej piany. Wstaw do lodówki. Gdy zacznie tężeć, ale jeszcze nie będzie ściągniętą i sztywną pianą, ponownie blenduj. Całość musi zwiększyć się trzykrotnie. Gdy już się uda, wsadź z powrotem do lodówki.
Aby wykonać brownie, rozpuść w kąpieli wodnej masło (50 g) z czekoladą (0,5 tabliczki). Ubij jajko (1 sztuka) z cukrem pudrem (0,5 szklanki) i połącz z wcześniej rozpuszczoną czekoladą. Następnie dodaj przesianą mąkę (3 łyżki) i wszystko dokładnie wymieszaj. Piecz przez 10 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Gdy ciasto będzie się piekło, Ty przygotuj sezamki. Będą Ci potrzebne 2 arkusze papieru do pieczenia. Na rozgrzaną patelnię wysyp sezam (0,5 szklanki). Podgrzej go, tak aby się zarumienił. Następnie przełóż go do miseczki, a na tej samej patelni rozpuść cukier (0,5 szklanki) z wodą (1,5 łyżki). Powstały karmel również doprowadź do złotego koloru. Dodaj miód (1 łyżka) i wsyp wcześniej uprażony sezam. Całość wymieszaj i wylej na przygotowany papier. Przykryj go drugim arkuszem i rozwałkuj jak najcieniej, najlepiej wałkiem kuchennym.
Na talerzyku wyłóż wycięte brownie, a na nim oprzyj kawałek jabłkowego aero. Na wierzch ułóż połamane sezamki. Całość podawaj z przekrojonymi na pół truskawkami i syropem.