Brownie fasolowe
Co potrzebujemy?
Ciasto (okrągła blacha o średnicy 21 cm):
- 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
- 75 gramów daktyli suszonych
- 2 jajka
- 2 sztuki banana
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka migdałów (płatków)
Do fasolowego brownie miałam w swoim życiu kilka podejść. Za pierwszym razem totalnie się rozczarowałam i nie miałam ochoty sięgać po nie znowu, bo smak fasoli był dla mnie zbyt wyczuwalny. Nikt nie przekonałby mnie do tego, że to ciasto z prawdziwej czekolady.
Po czasie wróciłam do tego przepisu, bo moja miłość do słodyczy jest ogromna i próbując nieco zdrowiej i mniej kalorycznie jeść, szukałam różnych (pysznych) alternatyw dla tradycyjnych wypieków. Jednak postanowiłam zrobić je nieco inaczej i sprawić, by było jak najsmaczniejsze :)
Skorzystałam z rady koleżanki i do ciasta dorzuciłam suszone daktyle - dodają one słodyczy i fajnie równoważą fasolowy posmak. Dodatkowo osobno ubiłam jajka, a nie blendowałam ze wszystkimi składnikami. Dzięki temu brownie wychodzi lekkie i puszyste.
Ostatnią ważną sprawą było dobre przepłukanie fasoli. Moim zdaniem to klucz do pysznego smaku tego ciasta!
I choć ciężko byłoby mi wmówić, że w tym wypieku to tylko czekolada i mąką ;), to znam takich, którzy z radością proszą o więcej tego czekoladowego ciasta. Osobiście uważam, że to najlepsze udawane brownie, jakie jadłam :)
Do dzieła!
Fasolę (1 puszka) odsącz i porządnie przepłucz pod bieżącą wodą.
Daktyle (75 gramów) zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut.
Czekoladę (0,5 tabliczki) rozpuść razem z olejem kokosowym (1 łyżka) w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Przepłukaną fasolę, namoczone i odsączone daktyle oraz banany (2 sztuki) zblenduj na gładką masę. Dodaj kakao (1 łyżka) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i wymieszaj.
Jajka (2 sztuki) ubij na puszystą pianę. Dodaj roztopioną czekoladę i ponownie krótko zmiksuj. Całość dorzuć do wcześniej zblendowanych składników i delikatnie wymieszaj.
Ciasto wylej na blachę. Wierzch posyp płatkami migdałów (1 łyżka). Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Przepisy na inne zdrowe słodkości znajdziesz tu: jagielnik truskawkowy, fit kinder country, kokosowy fit snickers bez pieczenia.