Bliny wśród chrupiących warzyw
Co potrzebujemy?
Bliny:
- 2 sztuki ziemniaka średniej wielkości
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
- 1 sztuka jajka + 1 żółtko
- sól, pieprz ziołowy
Warzywa:
- 3 sztuki rzodkiewki
- 1 sztuka ogórka
- 1 garść szpinaku
- 3 sztuki szparagów
- sok z 0,5 sztuki cytryny
- 1-2 gałązki koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, cukier
Dodatkowo:
- 1 sztuka jajka
- 1 łyżeczka octu winnego
Ta propozycja świetnie sprawdzi się jako lekka przekąska na letnie wieczory :) surowe, chrupiące warzywa wysuwają się na pierwszy plan, nadając całości niesamowitej świeżości. Ukryte w nich jajko poche dodaje daniu aksamitu, wylewając się na talerz rewelacyjnie współgra z oliwą z oliwek. Nie myślałam, że to tak fajne połączenie!
Bliny to, można powiedzieć, serce tej przystawki :) są bardzo delikatne, miękkie, ale podbijają wszystkie znajdujące się na talerzu smaki, dodają wyrazistości i charakteru.
Do dzieła!
Obrane ziemniaki (2 sztuki) ugotuj do miękkości, następnie odcedź i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę (1 łyżka), całość wymieszaj. Dolej śmietanę (1 łyżka), a później wbij jajko oraz dodatkowe żółtko. Wszystko dopraw solą oraz pieprzem ziołowym.
Przygotuj sobie rondelek lub miskę z zimną wodą, koperkiem (1-2 gałązki) i sokiem z cytryny (z 0,5 sztuki). Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Rzodkiewki (3 sztuki) wykrój w "kostkę do gry", a ogórka (1 sztuka) obieraj obieraczką z każdej strony, aż pojawią się pestki. Środkową część możesz wykorzystać na zupę lub koktajl :) wszystkie warzywa, łącznie ze szpinakiem (1 garść), trzymaj w naczyniu z przygotowaną wodą.
Na rozgrzaną patelnię z masłem (1 łyżka) nałóż masę na bliny. Możesz uformować jednego większego lub kilka mniejszych placków. Smaż je z obu stron, aż do zarumienienia.
W międzyczasie wyciągnij wcześniej przygotowane warzywa, odsącz na ręczniku papierowym, a do pozostałej wody dodaj sól i cukier. Zagotuj ją i blanszuj w niej przez 30 sekund umyte i obrane szparagi (5 sztuk).
W innym garnuszku zagotuj wodę, dodając do niej ocet (1 łyżka), sól oraz czosnek rozgnieciony w ręce (1 ząbek). Gdy zacznie wrzeć, za pomocą trzepaczki utwórz delikatny wir i dodaj do niego jajko, uprzednio wbite na talerzyk. Trzymaj je około 2 minuty na średnim ogniu, a następnie wyciągnij łyżką cedzakową.
Na talerzu ułóż bliny, a na nich szpinak, jajko i pozostałe warzywa. Całość skrop oliwą z oliwek.