Bezmięsne spaghetti
Co potrzebujemy?
Sos:
- 2 sztuki marchewki (małe)
- 0,5 sztuki cukinii
- 0,5 sztuki papryki czerwonej
- 1 sztuka cebuli
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 0,5 szklanki passaty pomidorowej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki oregano suszonego
- 2 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- sól
Dodatkowo:
- ugotowany makaron spaghetti
Uwielbiam makarony, a makarony z sosem pomidorowym wręcz kocham! :D jest to zawsze fajny pomysł na obiad, bo lubią go i duzi, i mali.
W dzisiejszym przepisie przemyciłam górę warzyw, które fajnie chrupią i wzbogacają smak dania. Sam sos, dzięki wolnemu i dłuższemu gotowaniu, jest bardzo aromatyczny, lekko słodki, z wyczuwalną nutą oregano (polecam dać świeże zamiast suszonego!).
Do dzieła!
Cebulę (1 sztuka) pokrój w kostkę i zeszklij na maśle (1 łyżka).
Marchewki (2 sztuki) obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dorzuć do cebuli, podsmaż 3-4 minuty.
Paprykę i cukinię (po 0,5 sztuki) również pokrój w kostkę. Dorzuć do marchewki i cebuli, wymieszaj.
Warzywa dopraw papryką słodką, curry (po 1 łyżeczce), papryką ostrą (0,5 łyżeczki) i solą. Podsmaż jeszcze 3-4 minuty, aż wszystkie się zarumienią i lekko zmiękną.
Do warzyw dodaj passatę (0,5 szklanki) oraz pomidory (1 puszka). Wszystko dopraw cukrem i oregano (po 2 łyżeczki). Wymieszaj, zagotuj, zmniejsz ogień i pozostaw sos jeszcze na 40-50 minut. Podawaj z ugotowanym makaronem spaghetti.
Przepis na moje klasyczne spaghetti bolognese znajdziesz tutaj :)