Beza z musem truskawkowym
Co potrzebujemy?
Beza (16 sztuk):
- 8 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Mus truskawkowy:
- 500 g truskawek
Wcześniej nie sądziłam, że beza jest tak szybka i prosta w przygotowaniu! :) kluczem jest porządne ubicie białek i nie przesadzenie z temperaturą piekarnika.
Ten przepis podejrzałam na mojewypieki.com, gdy szukałam pomysłu, co zrobić z zalegającym białkiem. Dodałam co nieco od siebie i oto jest :)
Do dzieła!
Białka (8 sztuk) ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli, stopniowo dodawaj cukier (1 szklanka), cały czas miksując, a na końcu dorzuć mąkę ziemniaczaną (1 łyżeczka) i sok z cytryny (1 łyżka).
Na blasze wyłóż papier do pieczenia, a na nim łyżką kładź pianę, formując małe okręgi.
Bezę piecz w nagrzanym do 150 stopni piekarniku, ale tylko przez 2 minuty. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze przez 1,5 godziny.
Truskawki obierz z szypułek i zblenduj. Takim sosem polewaj upieczone i ostudzone bezy :)