15 min
5 osoby
440 kcal / 1 porcja
5
Babka pomarańczowa
Co potrzebujemy?
Babka (podłużna blacha 11,5 x 31 cm):
- 1,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 0,5 kostki masła (100 gramów)
- 0,5 szklanki soku z pomarańczy
- 3 łyżki cukru ze skórką pomarańczową lub skórka otarta z 1 pomarańczy
- 3 łyżki kakao gorzkiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść płatków migdałów
Dom pachnący pomarańczami to aromat, który chyba większości z nas kojarzy się z Bożym Narodzeniem :) ja uwielbiam taki klimat! I nie ma dla mnie nic smaczniejszego niż połączenie czekolady i pomarańczy.
Do dzieła!
Jajka (2 sztuki) ubij z cukrem (1/3 szklanki) i cukrem pomarańczowym (3 łyżki) na puszystą masę. Dolej roztopione, przestudzone masło (0,5 kostki) oraz sok z pomarańczy (0,5 szklanki). Wszystko ponownie krótko zmiksuj.
1
Dodaj przesianą mąkę (1,5 szklanki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i kakao (3 łyżki). Dobrze wymieszaj, by masa była jednolita.
2
Ciasto przelej do blachy. Wierzch posyp płatkami migdałów (garść). Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 45-50 minut.
3