ze smakiem
15 min
5 osoby
440 kcal / 1 porcja
5

Babka pomarańczowa

Co potrzebujemy?

Babka (podłużna blacha 11,5 x 31 cm):
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 kostki masła (100 gramów)
  • 0,5 szklanki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki cukru ze skórką pomarańczową lub skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki kakao gorzkiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść płatków migdałów

Dom pachnący pomarańczami to aromat, który chyba większości z nas kojarzy się z Bożym Narodzeniem :) ja uwielbiam taki klimat! I nie ma dla mnie nic smaczniejszego niż połączenie czekolady i pomarańczy.

Babka pomarańczowa

Do dzieła!

Jajka (2 sztuki) ubij z cukrem (1/3 szklanki) i cukrem pomarańczowym (3 łyżki) na puszystą masę. Dolej roztopione, przestudzone masło (0,5 kostki) oraz sok z pomarańczy (0,5 szklanki). Wszystko ponownie krótko zmiksuj.

1

Dodaj przesianą mąkę (1,5 szklanki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i kakao (3 łyżki). Dobrze wymieszaj, by masa była jednolita.

2

Ciasto przelej do blachy. Wierzch posyp płatkami migdałów (garść). Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 45-50 minut.

3