Babka bananowa z nutellą
Co potrzebujemy?
Babka (blacha o wymiarach 8 x 28 cm):
- 3 sztuki banana (dojrzałego)
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki nutelli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
To ciasto to mój hit :) uwielbiam szybkość jego wykonania i minimum energii, jaką muszę w to włóżyć.
Często przygotowuję tę babkę, gdy mam już prawie przejrzałe banany i chrapkę na coś do kawy. Jest ona idealnie miękka i wilgotna, dość słodka, ale i tak chętnie sięga się po kolejny kawałek.
Pierwsze "chlebki bananowe" piekłam bez dodatku czekolady, ale raz wpadłam ma pomysł dodania nutelli i przepadłam - wpasowuje się w takie klimaty idealnie.
Jeśli lubisz, gdy w cieście coś chrupie, dodaj orzechy włoskie lub migdały :)
Do dzieła!
Jajko roztrzep z cukrem (0,5 szklanki). Dodaj rozgniecione widelcem banany (3 sztuki) i nutellę (4 łyżki). Wymieszaj.
Dosyp mąkę (1 szklanka) i proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Wszystko dobrze wymieszaj.
Na końcu dorzuć masło (4 łyżki). Nie martw się, jeśli będzie ono w większych kawałkach, nic nie szkodzi, nie musi być idealnie wymieszane :)
Ciasto przelej na blachę. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 60 minut.