Babeczki z rabarbarem
Co potrzebujemy?
Babeczki (12 sztuk):
- 1,5 szklanki mąki
- 1 kostka masła (200 gramów)
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1,5-2 sztuki rabarbaru
Ostatnio polubiłam pieczenie babeczek :) te z dzisiejszego przepisu są fajnie puszyste i kruche na górze, dzięki płatkom owsianym. Do tego lekko kwaskowy rabarbar, którego wiosną w mojej kuchni nie brakuje, i pyszny deser gotowy! :)
Do dzieła!
Utrzyj masło (1 kostka) z cukrem (0,5 szklanki) i cukrem waniliowym (1 opakowanie) za pomocą miksera.
Dodaj jajka (2 sztuki) i całość zmiksuj krótko, do połączenia składników.
Dosyp mąkę (1,5 szklanki) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Wszystko wymieszaj na niskich obrotach miksera.
Rabarbar (1,5-2 sztuki) obierz i pokrój na małe, około półcentymetrowe kawałki.
Ciasto przekładaj do papilotów do babeczek, na 3/4 wysokości. Owoce wciskaj lekko w środek masy, a wierzch każdej muffinki posyp odrobiną płatków owsianych (w sumie około 2 łyżki). Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 20-25 minut.