Aksamitny sos z masła orzechowego
Co potrzebujemy?
Sos:
- 1/4 sztuki pora
- 1/3 sztuki papryki żółtej
- 1/2 sztuki papryczki pepperoni czerwonej
- 1/2 sztuki marchewki
- 1/3 sztuki cukinii
Dresing:
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki wody
- papryka mielona słodka i ostra, curry (po 0,5 łyżeczki)
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 sztuka piersi z kurczaka
- 1 woreczek ryżu
- olej do smażenia
- 2 łyżeczki tartego parmezanu
Krótki czas przygotowania dania oraz ekonomiczność w wykorzystaniu narzędzi do jego wykonania są często kluczowymi elementami, które przemawiają za podaniem danej potrawy na obiad. Lubię dłużej posiedzieć w kuchni, ale na co dzień wybieram rozwiązania, które nie zmuszają mnie do spędzania w niej za wiele czasu.
Ryż podany z tym sosem spełnia wymogi mojego "idealnego obiadu" ;) robi się go naprawdę szybko, zaspokaja głód i przede wszystkm jest smaczny! Aksamitne masło orzechowe w połączeniu z miodem tworzą słodki duet, który gra tutaj pierwsze skrzype :)
Do dzieła!
Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojone w kostkę lub paski mięso (1 sztuka). Gdy już się lekko zarumieni, dorzuć na patelnię poszatkowane warzywa: marchewkę (1 sztuka), paprykę żółtą (1/3 sztuki), papryczkę pepperoni (1/2 sztuki), por (1/4 sztuki) i cukinię (1/3 sztuki). Całość pozostaw na ogniu przez około 10 minut, mieszając. Warzywa muszą mieć czas, by zmięknąć.
W osobnej miseczce przygotuj dresing. Połącz miód (2 łyżki) z oliwą z oliwek (4 łyżki). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek). Zalej wszystko wodą (2 łyżki) i dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz curry.
Gdy warzywa na patelni będą już miękkie, zalej je wcześniej przygotowanym dresingiem. Całość chwilę podgotuj.
Podawaj z ugotowanym ryżem i startym parmezanem.