ze smakiem
20 min
3 osoby
204 kcal / 1 porcja
5

Zupa z dynią i mleczkiem kokosowym

Co potrzebujemy?

  • 1/3 sztuki dyni średniej wielkości (około 200 gramów bez skóry)
  • 1 sztuka ziemniaka
  • 90 gramów fasolki zielonej szparagowej mrożonej
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 sztuka cebuli szalotki
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 0,5 puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżka masła
  • sól, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka curry

Staram się gotować sezonowo, więc jak tylko na horyzoncie widać jesień, do mojej kuchni wkracza dynia :) uważam, że jej smak jest bardzo uniwersalny i można ją zaadaptować do wielu dań, także tych słodkich. 

Dziś czas na zupę :) Lubię takie, w których coś się dzieje :D w środku musi być dużo warzyw, a najlepiej jakiś makaron albo kluski.

Ta z dzisiejszego przepisu, dzięki mleczku kokosowemu, jest bardzo aksamitna i lekko słodka. Można doprawić ją ostrą papryką, wtedy dodatkowo będzie rozgrzewać nasze podniebienia :) 

Do dzieła!

Dynię (200 gramów) i ziemniaka (1 sztuka) obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzane masło (1 łyżka) i podsmaż chwilę (4-5 minut), aż warzywa lekko się zarumienią. Dopraw je solą oraz gałką muszkatołową.

1

Cebulę (1 sztuka) pokrój w małą kostkę i dorzuć do warzyw. Wymieszaj.

2

Gdy cebula się zeszkli, dodaj fasolkę (90 gramów). Całość wymieszaj i pozostaw na ogniu kilka minut.

3

Wszystko zalej bulionem (3 szklanki) i pozwól, by zupa się zagotowała.

4

Pierś z kurczaka (1 sztuka) pokrój na małe kawałki. Dopraw solą, papryką słodką i curry. Wrzuć do gotującej się zupy, zmniejsz ogień i pozostaw jeszcze na około 15 minut.

5

Na koniec dodaj mleko kokosowe (0,5 puszki). Wymieszaj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Zupę możesz także podać z makaronem ryżowym lub zwykłym. Smacznego! :)

6

Jeśli potrzebujesz przepisu na bulion warzywny, znajdziesz go tutaj :) a jeśli szukasz przepisów na inne zupy, polecam: dyniowy krem z pomidorami, krem ziemniaczany, kremowa zupa z mleczkiem kokosowym i makaronem ryżowym albo krem dyniowo-paprykowy.