ze smakiem
15 min
5 osoby
544 kcal / 1 porcja
5

Ucierane ciasto z wiśniami

Co potrzebujemy?

Ciasto (blacha 25 x 17 cm):
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła (150 gramów)
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki wiśni mrożonych

Lubię słodkości, które szybko się przygotowuje. Nie mam cierpliwości do zwijania fikuśnych ciasteczek czy zdobienia imponujących rolad owocowych. Może to dlatego, że jestem strasznym łasuchem i ciasto znika tak samo szybko, jak się pojawiło :D 

To z dzisiejszego wpisu należy właśnie do kategorii ekspresowych. Przygotowuję je często, gdy zaskoczą mnie goście - można je podawać właściwie z każdymi owocami, także tymi świeżymi.

Do dzieła!

Zimne masło (3/4 kostki) utrzyj z cukrem (3/4 szklanki). Nie przejmuj się, jeśli masa nie będzie jednolita, mogą pozostać większe lub mniejsze kawałki masła :)

1

Pojedynczo dodawaj jajka (w sumie 3 sztuki), po każdym krótko miksuj masę. Dorzuć proszek do pieczenia (2 łyżeczki) oraz przesianą mąkę (1,5 szklanki). Wszystko wymieszaj, tak by nie było grudek.

2

Ciasto przełóż na blachę. Wierzch posyp mrożonymi wiśniami (2 szklanki), wciskając je nieco w środek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 40 minut.

3