ze smakiem
20 min
10 osoby
232 kcal / 1 porcja
5

Serowe babeczki z czekoladą

Co potrzebujemy?

Babeczki (18 sztuk):
  • 3/4 kostki masła (180 gramów)
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki sera twarogowego mielonego (około 300 gramów)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej

Lubię wszelkiego rodzaju babeczki, bo szybko się je piecze, można kombinować z dodatkami i łatwo podkraść z talerza, popijając kawkę :D te z dzisiejszego przepisu są z serem i chrupiącymi kawałkami czekolady. Super połączenie :) do środka można też wrzucić świeże maliny czy borówki, będą jeszcze pyszniejsze.

Gotowe muffinki można oprószyć cukrem pudrem, polać roztopioną czekoladą albo polukrować. A można też zostawić saute, jak ja :D

Do dzieła!

Jajka (2 sztuki) ubij z cukrem (0,5 szklanki) na puszystą masę.

1

Dodaj roztopione masło (3/4 kostki) oraz ser (2 szklanki) i krótko zmiksuj, do połączenia składników.

2

Dodaj proszek do pieczenia (1 łyżeczka) oraz mąkę (1 szklanka). Wymieszaj, by powstała gładka masa.

3

Czekoladę (0,5 tabliczki) pokrusz na małe kawałki. Dodaj do ciasta, wymieszaj.

4

Masę przekładaj w papiloty do pieczenia muffinek, do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 25-30 minut.

5