ze smakiem
20 min
3 osoby
250 kcal / 1 porcja
5

Risotto z kurkami

Co potrzebujemy?

  • 200 gramów kurek
  • 3/4 szklanki ryżu białego (około 120 gramów)
  • 3 szklanki bulionu
  • 1 sztuka cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 3 łyżki ser grana padano
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Sezon na kurki trzeba wykorzystać, na ile się da ;) dziś kolejna propozycja, tym razem na fajne, kremowe risotto. Sycące i supersmaczne!

Do dzieła!

Masło (1 łyżka) rozpuść w garnku. Wrzuć na nie dobrze umyte i ewentualnie podzielone na mniejsze części kurki (200 gramów). Smaż 5-7 minut, aż woda, którą puściły grzyby, odparuje.

1

Cebulę (1 sztuka) pokrój w drobną kostkę i dorzuć do kurek. Całość smaż krótko, aż cebula zmięknie.

2

Do garnka dosyp ryż (3/4 szklanki). Wszystko dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podsmaż krótko (około minutę).

3

Całość zalej bulionem - na początek 1 szklanką. Gdy ryż wchłonie płyn, dolej kolejną szklankę. I po kilku minutach kolejną (w sumie 3 szklanki bulionu). Proces gotowania ryżu zajmie około 20-25 minut. Pamiętaj, by miesząc risotto od czasu do czasu, by nie przykleiło się do dna garnka.

4

Gotowe risotto posyp posiekaną pietruszką i startym serem grana padano. Smacznego :)

5

Jeśli potrzebujesz przepis na bulion, znajdziesz go tutaj. A jeśli interesują Cię inne przepisy z kurkami w roli głównej, zajrzyj tutaj, tutaj, tutaj i tutaj.