ze smakiem
5 min
1 osoby
513 kcal / 1 porcja
5

Płatki jaglane z miodowo-cynamonową gruszką

Co potrzebujemy?

  • 0,5 szklanki płatków jaglanych
  • 1 szklanka mleka
Dodatkowo:
  • 0,5 sztuki gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka masła

Śniadania na ciepło to u mnie podstawa. Bardzo rzadko stawiam jedynie na "suche" kanapki (nawet jeśli należą do tych wesołych :D), zawsze muszę dodać coś, co mnie rozgrzeje i wyprowadzi z tego trudnego doświadczenia, jakim jest pobudka ;) 

Płatki jaglane podane w takiej wersji to trochę odskocznia od mojej ukochanej owsianki. Są równie sycące, a przygotowane z tą jesienną gruszką, poprawiają nastrój :) 

Do dzieła!

Płatki jaglane (0,5 szklanki) zalej mlekiem (1 szklanka). Gotuj około 7 minut, aż wchłoną cały płyn i zmiękną.

1

Gruszkę (0,5 sztuki) obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Zalej ją miodem (2 łyżki), sokiem z cytryny (1 łyżka) i dopraw cynamonem (0,5 łyżeczki). Wymieszaj. Podsmaż na maśle (1 łyżeczka) około 5 minut, aż owoce się zarumienią. Gotowe wrzuć na ugotowane płatki jaglane. Smacznego! :)

2