ze smakiem
10 min
2 osoby
155 kcal / 1 porcja
5

Nocna owsianka na dwa sposoby

Co potrzebujemy?

Nocna owsianka:
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka kakao
Cynamonowe śliwki ( +140 kcal / porcję):
  • 5 sztuk śliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka posiekanych orzechów
Gorący mus owocowy ( +105 kcal / porcję):
  • 3 łyżki jagód (mogą być mrożone)
  • 0,5 sztuki banana
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka płatków migdałów

Nocna owsianka jest wariacją na temat klasycznej, ukochanej przeze mnie owsianki, którą mogłabym jeść niemalże codziennie. Pierwszy raz poznałam ją dzięki Fashfoodbookowi od Fashionelka

Było to dla mnie coś zaskakującego - ma zupełnie inny smak niż tradycyjne danie. U mnie świetnie sprawdza się jako śniadanie, bo kocham słodkie poranki :) uważam, że genialnie pasują do niej gorące dodatki - ciepłe owoce, gorące sosy czy świeżo przygotowany solony karmel. Połączenie chłodnej, leżakującej w lodówce owsianki z czymś ciepłym jest kojące dla brzuszka ;)

Do dzieła!

Mleko (0,5 szklanki) wymieszaj z kakao (1 łyżka). Taką miksturą zalej płatki owsiane (0,5 szklanki). Wszystko wsadź do lodówki i pozostaw na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

1

Owoce przygotuj tuż przed podaniem :) Bardziej zimowa wersja nocnej owsianki, to ta podana z cynamonowymi śliwkami. Aby je przyrządzić, śliwki (5 sztuk), pozbawione pestek i przekrojone na ćwiartki, umieść w garnuszku. Dodaj miód (1 łyżeczka) oraz cynamon (1 łyżeczka). Wszystko wymieszaj i gotuj tak długo, aż owoce będą miękkie i rozpadające się (około 10-12 minut). Gotową nocną owsiankę podawaj z gorącymi śliwkami, a wierzch posyp kawałkami orzechów (1 łyżka).

2

Jeśli masz ochotę na gorący mus owocowy, jagody (3 łyżki) z miodem (1 łyżeczka) podgrzej chwilę, tak by owoce puściły sok (około 5 minut). Na końcu dodaj banana (0,5 sztuki). Wszystko zblenduj. Migdały (1 łyżka) upraż na suchej patelni. Wystarczy chwila, by się zarumieniły. Na owsiankę odpoczywającą w nocy w lodówce włóż gorący mus owocowy. Wierzch posyp gotowymi płatkami migdałów.

3