ze smakiem
15 min
3 osoby
476 kcal / 1 porcja
5

Makaron ze świeżymi pomidorami i krewetkami w czosnku

Co potrzebujemy?

  • 3 sztuki pomidora
  • 1 sztuka cebuli szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść kolendry świeżej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Krewetki:
  • 220 gramów krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • sól
Dodatkowo:
  • 300 gramów ugotowanego makaronu spaghetti

Szybki w przygotowaniu makaron to zawsze świetna opcja, szczególnie latem, gdy chyba nikt nie lubi dodatkowo podgrzewać się, stojąc długie godziny w kuchni ;)

Dzisiejszy przepis to wariacja jednego z bardziej sprawdzonych (i lubianych) przepisów na doprawiamy :) prosty makaron z aromatem lata, czyli świeżymi pomidorami, a do tego krewetki. Tym razem postawiłam na coś mocno czosnkowego, z lekką cytrynową nutą.

Do dzieła!

Krewetki zamarynuj dzień wcześniej lub co najmniej 2 godziny wcześniej. W tym celu połącz oliwę z oliwek (3 łyżki) z sokiem z cytryny (1 łyżka) i dopraw wszystko oregano (1 łyżeczka) oraz solą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki). Wszystko wymieszaj. Do takiej marynaty dorzuć krewetki (220 gramów), ponownie wymieszaj. Odstaw do lodówki.

1

Posiekaj cebulę (1 sztuka) oraz czosnek (1 ząbek). Podsmaż je na oliwie (2 łyżki) aż się zeszkli.

2

Pomidory (3 sztuki) pokrój w kostkę. Dodaj je do cebuli. Dopraw solą oraz cukrem i oregano (po 1 łyżeczce). Wymieszaj i pozostaw na ogniu około 5 minut. Na końcu dodaj posiekaną świeżą kolendrę (garść).

3

Wcześniej zamarynowane krewetki wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż około 8 minut, aż się zarumienią.

4

Ugotowany makaron spaghetti (300 gramów) dodaj do sosu pomidorowego i dobrze wymieszaj. Na każdą porcję wyłóż gotowe krewetki. Smacznego! :)

5