ze smakiem
15 min
2 osoby
460 kcal / 1 porcja
5

Łosoś pieczony z papryką i cukinią

Co potrzebujemy?

  • 300 gramów łososia
  • 1 sztuka cukinii (małej)
  • 1 sztuka papryki czerwonej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • sól, pieprz cytrynowy

To połączenie zdecydowanie spodobało się moim kubkom smakowym ;) cukinia po upieczeniu nabiera słodkawego smaku i świetnie współgra z czerwoną papryką.

Do dzieła!

Cukinię obierz ze skórki i za pomocą obieraczki typu julienne zrób z niej spaghetti. Jeśli nie posiadasz takiego narzędzia, po prostu pokrój warzywo w cienkie paski lub zrób tagliatelle tradycyjną obieraczką. Paprykę pokrój w paski.

1

Oliwę z oliwek (1 łyżka) wymieszaj z solą i suszonym oregano (1 łyżeczka). Zalej nią warzywa i wymieszaj.

2

Łososia (300 gramów) dopraw solą oraz pieprzem cytrynowym. Na wierzch wyłóż doprawione warzywa. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 25 minut. Podawaj z ugotowanym ryżem.

3