ze smakiem
35 min
3 osoby
320 kcal / 1 porcja
5

Chińszczyzna z papryką i mango

Co potrzebujemy?

  • 1/3 sztuki papryki czerwonej
  • 1/3 sztuki papryki żółtej
  • 1/3 sztuki papryki zielonej
  • 0,5 sztuki cebuli czerwonej
  • 0,5 sztuki mango
  • 0,5 sztuki polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
Sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 sztuki papryczki pepperoni
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • 2 woreczki ryżu

To danie w ostatnim czasie bardzo często gości na moim stole. Pokochaliśmy połączenie papryki ze słodkim mango, którego smak został dodatkowo podkręcony przez miodowy sos. Do tego kawałki kruchej polędwiczki, które niekiedy, dla urozmaicenia, zastępuję indykiem lub kurczakiem. 

Jeżeli lubisz pikantne dania, do sosu dodaj papryczkę chilli. Świetnie przełamie słodki smak tej potrawy i wkomponuje się w całość. 

Do dzieła!

Mięso (0,5 sztuki) pokrój w cienkie paski, dopraw solą oraz pieprzem i wrzuć na rozgrzany olej (1 łyżka). Smaż około 10 minut,aż kawałki się zarumienią.

1

Pokrojone w paski papryki (po 1/3 sztuki) oraz cebulę (0,5 sztuki) dorzuć do mięsa. Poczekaj, aż warzywa nieco zmiękną (około 10 minut).

2

Mango (0,5 sztuki) obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj je do smażących się z mięsem warzyw. Pozostaw na ogniu jeszcze przez około 5 minut. Mango puści sok, ale nie zdąży się całkiem rozwalić.

3

Aby przygotować dresing, połącz ze sobą wszystkie składniki : oliwę z oliwek (4 łyżki), miód (3 łyżki) i wodę (2 łyżki). Dodaj drobno posiekaną papryczkę pepperoni (0,5 sztuki). Wszystko dopraw solą i pieprzem. Takim dresingiem zalej smażące się składniki. Całość pozostaw na ogniu jeszcze chwilę, tak by wszystko się połączyło (3-5 minut). Podawaj z ugotowanym ryżem.

4